Μια υπέροχη συνταγή για Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με φρουτένια γέμιση και σάλτσα μαυροδάφνης με τζίντζερ.

Μια συνταγή που ετοίμασε το Etoile by Les Chefs, υπό την επίβλεψη του καθηγητή & Executive Chef, κ. Αντώνη Γαβαλά.

Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με φρουτένια γέμιση

Επίπεδο Δυσκολίας

Δύσκολο

Προετοιμασία

02:00

Υλικά

1 κοτόπουλο Πίνδος 1,5 κιλά


Για την γέμιση

  • 300 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 50 γρ τριμμένο ξερό κρεμμύδι
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • γρ φρέσκο βούτυρο
  • 1/2 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
  • 50 γρ κονιάκ
  • 2 κτγ σταφίδες μαύρες
  • 1 κτγ σταφίδες ξανθές
  • 4 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 4 ξερά βερίκοκα χωρίς το κουκούτσι
  • 1 κτσ ξασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1 κτσ χονδροκομμένη καρυδόψυχα
  • 0 καθαρισμένα κάστανα
  • 1 πρέζα τριμμένη κανέλα
  • πρέζα γαρίφαλο σκόνη
  • 2 κόκκους μπαχάρι

Για την σάλτσα

  • 2 κτσ βούτυρο
  • 1 κτγ τριμμένο τζίντζερ
  • 1 μικρό μπουκάλι μαυροδάφνη
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κτσ κομμένο δενδρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι νερό

Προετοιμασία

1.Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και κατόπιν τον κιμά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

2.Ρίχνουμε κομμένα στην μέση τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.

3.Ρίχνουμε τις δύο ειδών σταφίδες, την καρυδόψιχα, τα αμύγδαλα και τα κάστανα.

4.Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε.

5.Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μπαχάρι και ανακατεύω. Σβήνω με το κονιάκ. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο μέχρι να λιώσει.

6.Πλένουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εξωτερικά και εσωτερικά, ανακατεύουμε τη μία κουταλιά βούτυρο με το δενδρολίβανο και αλείφουμε το κοτόπουλο. Το γεμίζουμε με την φάρσα μας, του δένουμε τα πόδια και τις φτερούγες με σπάγκο, το βάζουμε σε ταψί με το νερό και όλη την μαυροδάφνη και ψήνουμε στους 180 C για περίπου 1 και μισή ώρα.

Για τη σάλτσα:

1.Στραγγίζουμε τα υγρά από το ταψί.

2.Σοτάρουμε με την μία κουταλιά βούτυρο το τριμμένο κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο.

3.Ρίχνουμε τα υγρά του ταψιού και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει.