Σας έχουμε την τέλεια πρόταση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

Κόκορας γεμιστός από τον σεφ Ιωάννη Κουφό!

 

Κόκορας Πίνδος γεμιστός

Επίπεδο Δυσκολίας

Μέτριο

Προετοιμασία

02:00

Υλικά

1 κόκορας ΠΙΝΔΟΣ


 

Για τη μαρινάδα

  • Χυμό από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 100 γρ μουστάρδα
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ.γ. κάρι σκόνη
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 200 γρ ρύζι κίτρινο
  • 200 γρ κάστανα βρασμένα
  • 100 γρ λευκό κρασί
  • 80 γρ βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα σε καρέ
  • 200 γρ συκωτάκια κοτόπουλου
  • 150 γρ ζωμό κοτόπουλου
  • 50 γρ κουκουνάρι
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Προετοιμασία

1.Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε αναμείξει τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και έχουμε αλείψει τον κόκορα εξωτερικά και εσωτερικά και το αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.

2.Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ζεσταθούν, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο να σοταριστούν για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε  το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, έπειτα τα συκωτάκια κομμένα και σοτάρουμε για λίγο ακόμη, σβήνουμε με το λευκό κρασί.

3.Αμέσως μετά προσθέτουμε το ρύζι, τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα κάστανα και το ζωμό, αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, τελειώνουμε με τον μαιντανό, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

4.Παίρνουμε τον μαριναρισμένο κόκορα τον γεμίζουμε πολύ καλά και δένουμε τα πόδια με έναν σπάγκο να μην αδειάσει η γέμιση.

5.Τοποθετούμε σε μια γάστρα, βάζουμε και τα κλωνάρια δεντρολίβανου σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 190°C, έπειτα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα ξεσκέπαστο.