Σας προτείνουμε κότα Πίνδος στο φούρνο με εσπεριδοειδή, σκόρδο και μυρωδικά.

Κότα στο φούρνο με εσπεριδοειδή και μυρωδικά

Επίπεδο Δυσκολίας

Μέτριο

Προετοιμασία

02:00

Υλικά

1 κότα Πίνδος


  • 200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 2 λεμόνια, χυμό
  • 2 πορτοκάλια, χυμό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • 1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 1 σκόρδο, κομμένο σε φέτες
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες 
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Προετοιμασία

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ºC.

2.Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά την κότα.

3.Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό, βράζουμε την κότα, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.

4.Αφαιρούμε την κότα από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

5.Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το κρασί, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και τον κουρκουμά, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.

6.Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα την κότα, φροντίζοντας να πάει παντού, μέσα έξω, ακόμα και ανάμεσα στην πέτσα και το κρέας της κότας.

7.Γεμίζουμε την κότα με το λεμόνι, το πορτοκάλι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και τη βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου.

8.Αραδιάζουμε στο ταψί, γύρω από την κότα, τις φέτες του σκόρδου, τις φέτες λεμονιού, τις φέτες κρεμμυδιού, μερικά κλωναράκια δεντρολίβανο και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

9.Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο και ψήνουμε για 60 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η κότα.

10.Βγάζουμε την κότα από το φούρνο, αφαιρούμε από το εσωτερικό της το λεμόνι και το πορτοκάλι και σερβίρουμε.

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες συνταγές και στην ιστοσελίδα του Δημήτρη Σκαρμούτσου.