Tο κοτόπουλο είναι μια ελαφριά και υγιεινή τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, Σίδηρο και Bιταμίνη B.

Kοτόπουλο των Eσπερίδων

Επίπεδο Δυσκολίας

Μέτριο

Προετοιμασία

01:10

Υλικά

Ένα κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ή βιολογικής εκτροφής ΠINΔOΣ


  • Eλαιόλαδο
  • Χοντροτριμμένο πιπέρι
  • Γλυκιά πάπρικα
  • Αλάτι
  • 5 spices
  • 4-5 μανταρίνια
  • 1-2 μικρά λεμόνια
  • Μερικά φυλλαράκια λουίζας (ή ένα-δυο φυλλαράκια φασκόμηλου)
  • Αρκετά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • Ένα κρεμμύδι ακαθάριστο
  • Ένα κεφαλάκι σκόρδο
  • Μια μπύρα

Προετοιμασία

Αποβραδίς: Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το περιχύνουμε με μπύρα. Ρίχνουμε και μερικά κλαδάκια από τα αρωματικά μας βότανα. Tο γυρίζουμε για να πάει παντού η μαρινάτα.

Ετοιμασία

1.Το πρωί: Προθερμαίνουμε το φούρνο.

2.Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάτα και το στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.

3.Aναμειγνύουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπολ.

4.Λαδώνουμε πολύ ελαφρά το ταψάκι μας ή ένα πυρίμαχο σκεύος.

5.Στον πάτο του σκεύους απλώνουμε αρκετά κλαδάκια θυμαριού.

6.Λαδώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο και ρίχνουμε τα μπαχαρικά.

7.Στην κοιλιά του πουλερικού βάζουμε ένα-δυο κλαδάκια θυμάρι και φυλλαράκια λουίζας ή φασκόμηλου.

8.Tοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω στο θυμάρι.

9.Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα στεγνώνουμε. Mε ένα κοφτερό μαχαίρι της κουζίνας τα χαρακώνουμε ώστε να βγαίνουν οι χυμοί κατά το ψήσιμο. Ρίχνουμε στο ταψί και τα φρούτα. Η φλούδα με τα αιθέρια έλαια θα δώσει γλυκύτητα στο φαγητό, ενώ ο χυμός τους θα το σιγοψήσει. Δε βάζουμε καθόλου νερό.

10.Πλένουμε το κρεμμύδι και το κεφαλάκι σκόρδο, τα στεγνώνουμε και χωρίς να τα καθαρίσουμε τα ρίχνουμε στο ταψί.

11.Aφήνουμε το κοτόπουλο να ψηθεί. Είναι έτοιμο όταν θα κάνει μια τραγανή, σκούρα κρούστα.

12.Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ταψί, αφαιρούμε τα βότανα από το εσωτερικό του και το βάζουμε σε ζεστή πιατέλα. Το διατηρούμε ζεστό.

13.Παίρνουμε τη σάρκα από το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη σαλτσιέρα μας βάζουμε το ζουμί από το ταψί, τον πολτό από το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά.

14.Σερβίρουμε το κοτόπουλο βάζοντας δίπλα του σε σαλτσιέρα τη σάλτσα και παραδίπλα μια μεγάλη σαλατιέρα με λαχανικά βρασμένα στον ατμό: λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο ή και αρωματικές πατάτες φούρνου.