Συνταγές ελληνικές και εξωτικές, γρήγορες για το τηγάνι, σιγομαγειρεμένες για την κατσαρόλα, ροδοκοκκινισμένες για τον φούρνο, με κοτόπουλα Πίνδος όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό COOK BOOK του Κυριακάτικου Έθνους.

 

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

Κοτόπουλο τζερκ πικάντικο

Επίπεδο Δυσκολίας

Εύκολο

Προετοιμασία

00:40

Υλικά

1 κοτόπουλο μεγάλο κομμένο στη μέση


6 δαφνόφυλλα 

 

Για τη σάλτσα

  • 6 πιπεριές καυτερές μικρές (πράσινες ή κόκκινες)
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (6 εκ. περίπου) ψιλοκομμένο
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 1/2 φλιτζάνι σόγια
  • 4 λάιμ (τον χυμό τους  και το ξύσμα των 2)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτ

Προετοιμασία

1.Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. 

2.Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε γυάλινο ταψί και το περιχύνουμε με τη σάλτσα. 

3.Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να σκεπαστούν με τη μαρινάτα. Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μία νύχτα τουλάχιστον. (Μπορούμε να τα μαρινάρουμε μέχρι 24 ώρες). 

4.Ετοιμάζουμε το γκριλ. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάτα και το τινάζουμε καλά. Το τοποθετούμε σε ένα σημείο του με μέτρια θερμοκρασία και σκεπάζουμε με κάποιο μεταλλικό σκεύος. 

5.Το ψήνουμε σκεπασμένο για περίπου 12-15 λεπτά από την κάθε πλευρά του. 

6.Την ώρα που ψήνεται το κοτόπουλο, το αλείφουμε ελαφρώς με λίγη μαρινάτα. 

7.Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 5 λεπτά και το σερβίρουμε σε πιατέλα.