Συνταγές ελληνικές και εξωτικές, γρήγορες για το τηγάνι, σιγομαγειρεμένες για την κατσαρόλα, ροδοκοκκινισμένες για τον φούρνο, με κοτόπουλα Πίνδος όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό COOK BOOK του Κυριακάτικου Έθνους.

 

Συνταγή: EΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ

Κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες, σύκα και κυδώνια

Επίπεδο Δυσκολίας

Μέτριο

Προετοιμασία

01:50

Υλικά

1 κοτόπουλο σε μερίδες (ή 6 ολόκληρα μπούτια)


1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

8 σύκα ξερά κομμένα στη μέση

2 κυδώνια καθαρισμένα  κομμένα κυδωνάτα 

 

Για τη μαρινάτα

  • 2 πορτοκάλια (τον χυμό τους)
  • 1 πορτοκάλι βιολογικό  (τη φλούδα του)
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια
  • 1/2 φλιτζάνι ξίδι από κρασί
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι 
  • αλάτιπιπέρι φρεσκοτριμμένο

Προετοιμασία

1.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. 

2.Ανακατεύουμε καλά σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάτας. 

3.Βυθίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο μείγμα ώστε να σκεπαστούν και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστούν. 

4.Αραδιάζουμε στη γάστρα τις πατάτες, τα σύκα και τα κυδώνια και τοποθετούμε από πάνω τους τα κομμάτια του κοτόπουλου. Περιχύνουμε με τη μαρινάτα. 

5.Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για μιάμιση ώρα. 

6.Σερβίρουμε αμέσως.