Έχετε φτιάξει μία αφράτη μαρένγκα και δεν ξέρετε πως να χρησιμοποιήσετε τους κρόκους των αυγών; Υπάρχει κάποιο άτομο στην οικογένειά σας που προσέχει τη χοληστερίνη του και μπορείτε να ετοιμάσετε ομελέτα μόνο με ασπράδια αυγών;

Δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε τις θρεπτικές και γεμάτες πρωτεΐνη χρυσοκίτρινες σφαίρες στα σκουπίδια. Αντ’ αυτού μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε δημιουργικά σε πολλές συνταγές.

Κρόκοι αυγών

Επίπεδο Δυσκολίας

Εύκολο

Προετοιμασία

00:30

Υλικά

κρόκοι αυγών


  • σκόρδο
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • λεμόνι
  • πιπέρι

Προετοιμασία

Σος Aioli: Ανακατέψτε 1 κρόκο, 1 μικρό σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 πρέζα αλάτι, 2 κουταλιές νερό και προσθέστε πολύ αργά στο μείγμα (σχεδόν σταγόνα σταγόνα) μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Όταν δέσει η σος αναμίξετε χυμό από 1 λεμόνι, λίγο πιπέρι cayenne και μία πρέζα μαύρο πιπέρι. Τη σάλτσα aioli μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να γαρνίρετε οστρακοειδή, burgers, ακόμα και σαλάτες με κοτόπουλο.

Spaghetti carbonara: Όπως σίγουρα θα έχετε ακούσει οι Ιταλοί χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυγά για να ετοιμάσουν της αυθεντική carbonara. Εάν χρησιμοποιήσετε μόνο κρόκους αυγών και λίγο τυρί pecorino η carbonara σας θα γίνει ακόμη πιο κρεμώδης καθώς τα ασπράδια των αυγών τείνουν να «νερώνουν» την υφή της. Για να πετύχετε την ιδανική σύσταση προσθέστε το τυρί σταδιακά.

Αυγά σούπα: Οι κρόκοι των αυγών μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε μία λαχταριστή σούπα με ρύζι και κοτόπουλο. Ανακατέψτε δυνατά και σταδιακά σε 6 κρόκους αυγών 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου. Προσθέστε το μείγμα σε κατσαρόλα όπου έχετε βράσει μισό φλιτζάνι ρύζι, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και ανακτάτέψτε. Για υπέροχη γεύση μην ξεχάσετε 4 κουταλιές χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας.

Χρυσοκίτρινο φύλλο: Ίσως ο πιο απλός τρόπος να αξιοποιήσετε τους κρόκους είναι αλείφοντας το φύλλο μίας σπιτικής πίτας, δίνοντάς της ένα λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα μόλις ψηθεί.

Και κάτι για την ομορφιά: Οι κρόκοι των αυγών δεν είναι θρεπτικοί μόνο για τον οργανισμό μας, αλλά και για τα μαλλιά καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά συστατικά και βιταμίνες. Φτιάξτε τη δική σας μάσκα μαλλιών με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και έναν κρόκο αυγού. Προσέξτε να ξεπλύνετε μόνο με κρύο νερό για να μην γίνει η μάσκα ομελέτα!

Να θυμάστε σε κάθε περίπτωση πως μπορείτε να καταψύξετε τους κρόκους των αυγών και να τους χρησιμοποιήσετε μόλις τους χρειαστείτε.

 

Πηγή: https://www.healthview.gr/