Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος προτείνει κοτόπουλο Πίνδος στη γάστρα με καπνιστή πάπρικα, δεντρολίβανο και γλυκοπατάτες.
Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο
Προετοιμασία
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
2.Κόβουμε 1 λεμόνι στη μέση και τρίβουμε το κοτόπουλο μέσα έξω .
3.Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την καπνιστή πάπρικα, τη μουστάρδα, τον κόλιανδρο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
4.Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα μέσα, έξω και κάτω από την πέτσα, φροντίζοντας να πάει παντού. Κρατάμε λίγο από το μείγμα για τις γλυκοπατάτες.
5.Βάζουμε μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου το σκόρδο, 1 κ.σ. δεντρολίβανο, τις φέτες λεμονιού και τις φέτες πορτοκαλιού.
6.Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μία γάστρα.
7.Βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τις γλυκοπατάτες και τις περιχύνουμε με το μείγμα μπαχαρικών που κρατήσαμε.
8.Περιχύνουμε το φαγητό με το βούτυρο και το χυμό λεμονιού.
9.Τοποθετούμε τη γάστρα στο προθερμασμένο φούρνο και σιγοψήνουμε για 60-80 λεπτά, φροντίζοντας προς το τέλος να ανοίξουμε το καπάκι για να ροδίσουν το κοτόπουλο και οι γλυκοπατάτες.
10.Γαρνίρουμε με μερικά κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες συνταγές και στην ιστοσελίδα του Δημήτρη Σκαρμούτσου.