Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος προτείνει μια συνταγή για κοτόπουλο Πίνδος στο φούρνο με μαρινάδα γιαουρτιού, πατάτες και μανιτάρια.

Κοτόπουλο στο φούρνο με μαρινάδα γιαουρτιού, πατάτες και μανιτάρια

Επίπεδο Δυσκολίας

Μέτριο

Προετοιμασία

02:00

Υλικά

1 κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής Πίνδος


  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 λεμόνια, το χυμό και το ξύσμα + 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, ολόκληρους κόκκους
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 100γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 2-3 φύλλα μαρουλιού, για γαρνιτούρα
  • 10-12 ντοματίνια, κομμένα σε τέταρτα για γαρνιτούρα
  • 1 φλ. φύλλα βασιλικού

Προετοιμασία

1.Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το θυμάρι, τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.

2.Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το κοτόπουλο.

3.Μαρινάρουμε με τα 2/3 του μίγματος γιαουρτιού, φροντίζοντας να πάει παντού.

4.Τυλίγουμε όλη του την επιφάνεια με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

5.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC βαθμούς.

6.Αφαιρούμε τη μεμβράνη προσεκτικά, βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, αραδιάζουμε τις πατάτες από γύρω και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα γιαουρτιού.

7.Βάζουμε στο φούρνο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180οC βαθμούς και ψήνουμε για 60 λεπτά.

8.Ανοίγουμε τον φούρνο, αλλάζουμε πλευρά στο κοτόπουλο, ρίχνουμε τα μανιτάρια, τις φέτες λεμονιού και ψήνουμε για 20 ακόμη λεπτά.

9.Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα, πάνω σε φρέσκα φύλλα μαρουλιού, με συνοδεία από πατάτες και μανιτάρια.

10.Γαρνίρουμε με ντοματίνια και φύλλα βασιλικού.

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες συνταγές και στην ιστοσελίδα του Δημήτρη Σκαρμούτσου.