Δοκιμάστε μεσογειακό κοτόπουλο Πίνδος με λεμόνι, ελιές και πατάτες στο μαντέμι, μια νόστιμη συνταγή από τον σεφ Βασίλη Πατσή.

Μεσογειακό κοτόπουλο με λεμόνι, ελιές και πατάτες στο μαντέμι

Επίπεδο Δυσκολίας

Μέτριο

Προετοιμασία

01:00

Υλικά

Μπουτάκια κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής κομμένα στη μέση


  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 πατάτες κομμένες στη μέση μεσαίου μεγέθους, πλυμένες (ή κομμένες στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος)
  • 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες ή στην μέση
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κότας
  • ½ φλιτζάνι μεγάλες πράσινες ελιές
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
  • 6-7 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη

Προετοιμασία

1.Προετοιμάστε το κοτόπουλο: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

2.Στεγνώστε τα μπούτια του κοτόπουλου με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δύο πλευρές.

3.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι (εγώ μαντεμένιο) στο φούρνο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κοτόπουλο, με τη φλούδα προς τα κάτω, μέχρι να ροδίσει, περίπου 4-5 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για άλλα 3-4 λεπτά. Κάνε ό,τι μπορείς για να μην τα κουνήσεις πολύ. Το κοτόπουλο πρέπει να απελευθερωθεί μόλις ψηθεί σωστά.

4.Προσθέστε λαχανικά και ζωμό: Προσθέστε τις πατάτες και το σκόρδο και απλώστε τα γύρω από το κοτόπουλο. Ρίχνουμε μέσα το ζωμό κότας. Το αφήνετε να πάρει μια βράση.

5.Προσθέστε τις υπόλοιπες: Προσθέστε τις ελιές. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τις φέτες λεμονιού και θυμαριού ή ρίγανης πάνω στο κοτόπουλο και τις πατάτες.

6.Ψήνουμε: Μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο. Ψήνουμε μέχρι το κοτόπουλο να είναι πλήρως μαγειρεμένο και τρυφερό, 20-25 λεπτά.

7.Σερβίρετε: Σερβίρετε αμέσως μαζί με το αγαπημένο σας ρύζι, πλιγούρι, κινόα ή σαλάτα.