Συνταγές ελληνικές και εξωτικές, γρήγορες για το τηγάνι, σιγομαγειρεμένες για την κατσαρόλα, ροδοκοκκινισμένες για τον φούρνο, με κοτόπουλα Πίνδος όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό COOK BOOK του Κυριακάτικου Έθνους.

Συνταγή:  ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

Κοτόπουλο «τίκα μασάλα»

Επίπεδο Δυσκολίας

Εύκολο

Προετοιμασία

01:20

Υλικά

800 γρ. κοτόπουλο στήθος (χωρίς την πέτσα)


2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας βούτυρο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/3 φλιτζανιού ντομάτα φρέσκια λιωμένη

1 φλιτζάνι ντομάτα κονσέρβας τριμμένη

1 πιπεριά πράσινη καυτερή ψιλοκομμένη

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

2 κουτ. σούπας αμύγδαλα χοντροκομμένα 

 

Για τη μαρινάτα

  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή τριμμένες
  • 2 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού σκόνη γκάραμ μασάλα*
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιαντρο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • αλάτι,πιπέρι

TIP:Το γκάραμ μασάλα είναι ένα μείγμα μπαχαρικών χαρακτηριστικό της ινδικής κουζίνας. Μπορούμε να το βρούμε έτοιμο στα σουπερμάρκετ ή στα καταστήματα μπαχαρικών.


Προετοιμασία

1.Βάζουμε σε μπολ το σκόρδο, το τζίντζερ, το γκάραμ μασάλα, το κόλιαντρο, το κύμινο και το μπαχάρι. 

2.Προσθέτουμε το γιαούρτι και το κοτόπουλο και αλατίζουμε καλά. 

3.Ανακατεύουμε καλά να πάνε τα υλικά πάνω στο κοτόπουλο και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 6 ώρες. 

4.Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. 

5.Προσθέτουμε το κοτόπουλο –αφού πρώτα αφαιρέσουμε τη μαρινάτα από πάνω του– και σοτάρουμε για άλλα 6 λεπτά. 

6.Στη συνέχεια, βάζουμε την πιπεριά, τις ντομάτες και τη μαρινάτα που είχαμε για το κοτόπουλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. 

7.Ρίχνουμε την κρέμα και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να συμπυκνωθούν τα υγρά και να έχουμε μια παχύρρευστη σάλτσα. 

8.Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.