Μια πραγματικά υπέροχη συνταγή για 8 άτομα με κοτόπουλο Πίνδος και λαχανικά.
Υλικά
1 μικρό κοτόπουλο Πίνδος κομμένο σε μικρά κομμάτια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 μέτριες πατάτες σε φέτες
1 κεφάλι κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
Χρωματιστές πιπεριές
1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
Λάδι για τηγάνισμα
4 φλυτζάνια ρύζι μπασμάτι
1 κουταλάκι κουρκουμά
Για το σερβίρισμα:
Μείγμα μπαχαρικών:
Προετοιμασία
1.Ετοιμάζουμε το μίγμα μπαχαρικών σε ένα μπολάκι.
2.Μουλιάζουμε το ρύζι σε νερό το λιγότερο για 30'. Το βάζουμε σε σουρωτήρι, το ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό. Στύβουμε το λεμόνι κι αφήνουμε να στραγγίζει καλά. Προσθέτουμε τον κουρκουμά κι ανακατεύουμε καλά.
3.Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κοτόπουλο γύρω γύρω. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κι αφήνουμε να μαλακώσει. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Καλύπτουμε με 5-6 φλυτζάνια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε με καπάκι για 25'-30' .
4.Τηγανίζουμε χωριστά όπως για μουσακά, τις πατάτες, τις μελιτζάνες και το κουνουπίδι. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
5.Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Κρατάμε τον ζωμό χωριστά. Στην ίδια κατσαρόλα πασπαλίζουμε 2 χούφτες ρύζι. Στρώνουμε το κοτόπουλο σε μια στρώση, στρώνουμε κουνουπίδι, μελιτζάνες, πατάτες και τέλος κάνουμε μια στρώση με το υπόλοιπο ρύζι. Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό. Ο ζωμός πρέπει να καλύπτει το ρύζι.
6.Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50' με μία ώρα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσει το ρύζι και να πιεί όλα τα υγρά.
7.Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να σταθεί για 10'. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεγάλο πιατέλα. Αναποδογυρίζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε για 10'. Αφαιρούμε την κατσαρόλα κι έχουμε την μακλούμπα έτοιμη φορμαρισμένη στο σχήμα κατσαρόλας.
8.Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο στραγγιστό γιαούρτι και αραβική ψιλοκομμένη σαλάτα. Σαν ταμπουλέ χωρίς πληγούρι.