Ασφάλεια

Πλύντε τα χέρια σας…όχι το κοτόπουλο!

Πλένουμε ή δεν πλένουμε το κοτόπουλο πριν από το μαγείρεμα? Μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που δεχόμαστε και μια απορία που περνά σχεδόν από το μυαλό όλων όταν βρίσκονται μπροστά από ένα νωπό κοτόπουλο και ετοιμάζονται να το μαγειρέψουν!

Σίγουρα πρέπει να πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας τόσο πριν όσο και μετά το  χειρισμό των ωμών πουλερικών!  Χρησιμοποιήστε  ζεστό νερό και σαπούνι και πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα.  

Τα νωπά προϊόντα ΠΙΝΔΟΣ (κοτόπουλο ολόκληρο, τεμάχια, κλπ) δεν απαιτούν πλύσιμο πριν το μαγείρεμα. Αν επιθυμείτε να το πλύνετε το κοτόπουλο φροντίζετε για την αποφυγή της διασποράς του νερού πλύσης στο περιβάλλον της κουζίνας σας. Σε αυτή την περίπτωση, για περισσότερη ασφάλεια φροντίστε σε ακτίνα μέχρι 80 εκατοστά και να μην υπάρχουν άλλα σκεύη, εργαλεία κουζίνας, επιφάνειες κοπής ή άλλα τρόφιμα.

Πλύσιμο όμως απαιτούν τα ξύλα κοπής, τα μαχαίρια, τα ψαλίδια και κάθε άλλο εργαλείο που έχετε χρησιμοποιήσει. Ενώ απολύμανση και πολύ καλό πλύσιμο θα χρειαστεί και ο νεροχύτης αλλά και κάθε άλλη επιφάνεια εργασίας.

Μην επαναχρησιμοποιείτε οποιοδήποτε εργαλείο ή επιφάνεια που έχετε φέρει σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο μέχρι να γίνει η σωστή απολύμανση και ο καθαρισμός για να προετοιμάσετε οποιοδήποτε άλλο φαγητό.

Και φυσικά πλύντε πολύ καλά τα χέρια σας μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία προετοιμασίας του ωμού κοτόπουλου για μαγείρεμα.

#Extra tips Μια πλαστική σανίδα κοπής είναι εύκολο να απολυμανθεί. Μια ταλαιπωρημένη ξύλινη σανίδα κοπής μπορεί να φιλοξενεί βακτήρια.

Πλύντε τα χέρια σας…όχι το κοτόπουλο!
Δημοσιεύθηκε στις 31 May, 2023