Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος προτείνει μπούτια κοτόπουλου Πίνδος με κρεμμύδια σε κρεμώδη σάλτσα με αμύγδαλα.

Μπούτια κοτόπουλου με κρεμμύδια σε κρεμώδη σάλτσα με αμύγδαλα

Επίπεδο Δυσκολίας

Μέτριο

Προετοιμασία

00:50

Υλικά

4 μπούτια κοτόπουλου (500-700γρ. / μπούτι)


Για το κοτόπουλο:

  • ½ φλ.ελαιόλαδο
  • 1 φλ. κρασί λευκό ξηρό
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • ½ κ.γ. αλάτι  
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
  • 1 κρεμμύδι
  • 8 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 2 ποτήρια νερό
  • ½ φλ. αμύγδαλα (χωρίς φλοιό)

Για τη βάση με τα κρεμμύδια:

  • 1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε φετούλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φετούλες
  • 1 κύβος κότας
  • 3 φύλλα δάφνης
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Προετοιμασία

1.Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

2.Προσθέτουμε τα μπούτια κοτόπουλου και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

3.Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

4.Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το τυρί κρέμα, το μπαχάρι, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

5.Καρφώνουμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

6.Προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά.

7.Στο μεταξύ, αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα της κατσαρόλας και ξαναχτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα.

8.Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στην κατσαρόλα με το φαγητό για να χυλώσει η σάλτσα.

9.Καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 25-30 λεπτά.

10.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC.

11.Σε ένα μεγάλο και βαθύ πυρίμαχο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε  σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.

12.Προσθέτουμε στα κρεμμύδια τον κύβο κότας και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.

13.Τέλος βάζουμε και τα δαφνόφυλλα και ανακατεύουμε καλά.

14.Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

15.Στρώνουμε ομοιόμορφα στο τηγάνι με τα κρεμμύδια τα μπούτια κοτόπουλου και περιχύνουμε με όλη τη σάλτσα που περιέχει η κατσαρόλα.

16.Σκεπάζουμε το τηγάνι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά.

17.Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να να ροδίσει.

18.Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες συνταγές και στην ιστοσελίδα του Δημήτρη Σκαρμούτσου.