Ο Λάμπρος Βακιάρος ετοίμασε μια υπέροχη συνταγή στη Φωλιά των Κου Κου στο STAR Channel για λεμονάτο κοτόπουλο Πίνδος με πουρέ καρότου.

Λεμονάτο κοτόπουλο με πουρέ καρότου

Επίπεδο Δυσκολίας

Μέτριο

Προετοιμασία

01:20

Υλικά

4 μπούτια κοτόπουλου Πίνδος (κομμένα στη μέση)


Για το κοτόπουλο:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο + 3 κ.σ.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο σε κύβους)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • 3 κούπες ζωμό κότας
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 + 1/2 κ.σ. κορν φλάουερ
  • 1/2 – 1 λεμόνι (στημένο)
  • 4 – 5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Για τον πουρέ:

  • 10 καρότα
  • 2/3 κούπας βούτυρο
  • 1 φλούδα από λεμόνι
  • 1 + 1/3 – 2 κούπες ζωμό κότας
  • Αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία

1.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά τα μπούτια κοτόπουλου (σε δύο δόσεις αν χρειαστεί) και από τις δύο πλευρές (αρχικά από την πλευρά της πέτσας), μέχρι να πάρουν ένα ωραίο, καβουρδισμένο, χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα.

2.Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κ.σ.) και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, με το σκόρδο για περίπου 2 – 3 λεπτά.

3.Επαναφέρουμε το κοτόπουλο και σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφού εξατμιστεί η αλκοόλη, προσθέτουμε το ζωμό, το ξύσμα λεμονιού και τα φύλλα δάφνης.

4.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με καπάκι για 50 – 60 λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά, μέχρι το κοτόπουλο πραγματικά να λιώνει.

5.Σε ένα μικρό μπόλ, ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με ΚΡΥΟ νερό και αφού ομογενοποιηθεί το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας γρήγορα. Βράζουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα.

6.Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε όσο λεμόνι θέλουμε ανάλογα με την αρεσκία μας (τουλάχιστον μισό), το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Για τον πουρέ:

1.Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα καρότα, το βούτυρο, τη φλούδα λεμονιού και τα 300 γρ. ζωμό κότας (περίπου 1 + 1/3 κούπας) και σιγοβράζουμε στο 4 – 5 με κλειστό καπάκι, ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 25 – 30 λεπτά.

2.Aφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού, ρίχνουμε τα καρότα με όλα τα υγρά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχει μία βελούδινη υφή. Αν δούμε ότι χρειάζεται παραπάνω υγρά, προσθέτουμε από τον υπόλοιπο ζωμό.

3.Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.