Συνταγές ελληνικές και εξωτικές, γρήγορες για το τηγάνι, σιγομαγειρεμένες για την κατσαρόλα, ροδοκοκκινισμένες για τον φούρνο, με κοτόπουλα Πίνδος όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό COOK BOOK του Κυριακάτικου Έθνους.

 

Συνταγή: ΗΛΙΑΣ ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ

 

Κοτόπιτα με σύγκλινο, πράσα και πατάτες

Επίπεδο Δυσκολίας

Εύκολο

Προετοιμασία

01:10

Υλικά

300 γρ. φιλέτο κοτόπουλου ψιλοκομμένο


  • 120 γρ. σύγκλινο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 πατάτα μεγάλη κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι & έξτρα για το πασπάλισμα
  • 300 ml ζωμό κότας
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
  • 4 φύλλα φασκόμηλου
  • 50 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 400 γρ. σφολιάτα
  • 1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα της σφολιάτας

Προετοιμασία

1.Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τα πράσα στο βούτυρο σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. 

2.Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε την πατάτα και τον ζωμό. 

3.Πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές αλεύρι και βάζουμε το κοτόπουλο, το σύγκλινο, τη μουστάρδα, το φασκόμηλο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. 

4.Μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. 

5.Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε παραλληλόγραμμο ταψί αλειμμένο με λάδι και αλευρωμένο, και ρίχνουμε την κρύα γέμιση – διαφορετικά δεν θα ψηθεί ωραία η σφολιάτα. 

6.Κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, ενώνουμε καλά τα δύο φύλλα, κάνουμε μια τρύπα στο πάνω φύλλο για να φεύγουν οι ατμοί και αλείφουμε με το αβγό. 

7.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.