Συνταγές ελληνικές και εξωτικές, γρήγορες για το τηγάνι, σιγομαγειρεμένες για την κατσαρόλα, ροδοκοκκινισμένες για τον φούρνο, με κοτόπουλα Πίνδος όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό COOK BOOK του Κυριακάτικου Έθνους.

 

Συνταγή:  EΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ

Ρολό κοτόπουλου με κιμά κότας και ξερά βερίκοκα

Επίπεδο Δυσκολίας

Μέτριο

Προετοιμασία

01:20

Υλικά

1 κοτόπουλο ολόκληρο (ζητάμε από τον χασάπη να το ξεκοκαλίσει και να το ανοίξει)


2 φλιτζάνια κρασί λευκό ξηρό

2 φλιτζάνια ζωμό κότας ή νερό

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 

 

Για τη Γέμιση

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο
  • 200 γρ. κιμά κότας
  • 5 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
  • 1/2 φλιτζάνι βερίκοκα αποξηραμένα ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Προετοιμασία

1.Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. 

2.Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά. 

3.Προσθέτουμε το ρύζι, τα βερίκοκα, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά ανακατεύοντας. 

4.Απoσύρουμε από τη φωτιά. Απλώνουμε το ανοιγμένο κοτόπουλο στον πάγκο μας και αλατοπιπερώνουμε. 

5.Απλώνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Δένουμε με σπάγκο κουζίνας για να μην ανοίξει, το βάζουμε σε μέτριο ταψί και προσθέτουμε το κρασί, τον ζωμό και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνοντας. 

6.Ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να μαλακώσει. Κάθε τόσο ραντίζουμε με το ζουμί του ταψιού. 

7.Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, κόβουμε τον σπάγκο και σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα σουρωμένη.