Ασφάλεια

Πώς προετοιμάζουμε το κοτόπουλο για μαγείρεμα

Κατά την προετοιμασία των γευμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνουμε κάποια μέτρα για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή προετοιμασία και κατ’ επέκταση ένα ασφαλές και ποιοτικό γεύμα.

Δείτε μερικές εύκολες και χρήσιμες οδηγίες για να προετοιμάσετε και να απολαύσετε με ασφάλεια όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κοτόπουλων ΠΙΝΔΟΣ.

  • Πλένουμε καλά τα χέρια μας για 20” με σαπούνι και νερό πριν και μετά το χειρισμό νωπού κρέατος κοτόπουλου.
  • Χρησιμοποιούμε καθαρά και στεγνά σκεύη, επιφάνειες κοπής και πάγκους κουζίνας που έχουν πλυθεί με ζεστό νερό και κατάλληλο απορρυπαντικό ή σαπούνι.
  • Όλες οι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι, πρέπει να καθαρίζονται με κατάλληλο απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό και να ξεπλένονται με νερό. Ενδείκνυται, μετά το αρχικό ξέπλυμα να ακολουθεί ξέπλυμα με βραστό νερό (π.χ. από το βραστήρα) των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα.
  • Τα νωπά προϊόντα ΠΙΝΔΟΣ (κοτόπουλο ολόκληρο, τεμάχια, κλπ) δεν απαιτούν πλύσιμο πριν το μαγείρεμα. Αν επιθυμείτε να το πλύνετε το κοτόπουλο φροντίζετε για την αποφυγή της διασποράς του νερού πλύσης στο περιβάλλον της κουζίνας σας. Σε αυτή την περίπτωση, για περισσότερη ασφάλεια φροντίστε σε ακτίνα μέχρι 80 εκατοστά και να μην υπάρχουν άλλα σκεύη, εργαλεία κουζίνας, επιφάνειες κοπής ή άλλα τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιούμε διαφορετική επιφάνεια κοπής για το κρέας κοτόπουλου και λοιπά νωπά κρέατα από αυτή για τρόφιμα που δεν πρόκειται να μαγειρευτούν (λαχανικά, φρούτα, κλπ).
  • Κρέατα από αυτή για τρόφιμα που δεν πρόκειται να μαγειρευτούν (λαχανικά, φρούτα, κλπ).
  • Για περισσότερη ασφάλεια και άνεση μπορούμε να χρησιμοποιούμε γάντια μιας χρήσης.
  • Προτού φορέσετε τα γάντια μιας χρήσης, προκειμένου να χειριστείτε ωμό κρέας ή ωμά πουλερικά, αλλά και οποιοδήποτε τρόφιμο, πρέπει τα χέρια σας να είναι πλυμένα και στεγνά και γενικώς να μεριμνάτε να μη λερωθεί η καθαρή επιφάνεια του γαντιού. Επίσης, αφού αφαιρέσετε τα γάντια μιας χρήσης, πρέπει να πλύνετε ξανά τα χέρια σας προτού πιάσετε άλλου είδους τρόφιμο.
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε σχολαστικά τις επιφάνειες και τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε για την προετοιμασία (πχ τεμαχισμός). Χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και κατάλληλο απορρυπαντικό.
  • Χειριζόμαστε στην κουζίνα μας πρώτα τα τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν (πχ σαλάτες) και ακολούθως τα τρόφιμα που θα μαγειρέψουμε (πχ κοτόπουλο, ψάρι κλπ).
  • Γενικότερα διαχωρίζετε τα τρόφιμα που θα υποστούν μαγείρεμα ή ψήσιμο από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως οι σαλάτες ή τα ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Πλένουμε καλά τα χέρια μας κάθε φορά που ολοκληρώνετε ο χειρισμός του ωμού κοτόπουλου και πρόκειται να ασχοληθείτε με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως λαχανικά ή φρούτα.
Πώς προετοιμάζουμε το κοτόπουλο για μαγείρεμα
Δημοσιεύθηκε στις 31 May, 2023